Llums, càmera i… educació! El Col·legi Hernández al FIC-CAT 2019

El curtmetratge I was here, protagonitzat per l’alumnat del Col·legi Hernández, ha estat seleccionat per participar en la 12a edició del Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, a Roda de Berà (Tarragona). El festival, que va tenir lloc del 8 al 15 juny, s’ha consolidat definitivament com el certamen de referència del cinema rodat en català, fomentant l’aprenentatge i l’ús del llenguatge audiovisual i multimèdia.

El dijous 13 de juny va ser el dia dedicat a les projeccions de cinema educatiu. Fins allí va acudir l’alumnat protagonista dels diferents curtmetratges, per gaudir de les projeccions finalistes, entre quals es trobava I was here.

Catifa roja, grans professionals del cinema, entrevistes a diversos mitjans de comunicació… tot a punt perquè l’alumnat de 1r i 2n d’ESO poguera gaudir de la festa del setè art. Alexandra Matvyeyeva i Sergi Tebar foren els encarregats de presentar el curt elaborat dins del projecte Erasmus+ “Our Lives, Our Stories”, amb la Pollokshields Primary School de Glasgow.

En paraules de Sergi: “Una notícia apareguda als mitjans de comunicació que informava sobre la troballa d’armes de la Guerra Civil en una casa del nostre poble, ens va inspirar a fer un curt sobre memòria històrica i donar a conèixer el paper dels brigadistes escocesos que participaren en l’enfrontament.

Alexandra afegeix: “Però I was here és, per damunt de tot, un història d’amor. D’amor entre dos persones de països diferents, que són obligades a refugiar-se en un país veí per salvar la seua vida… Com tan sovint, la realitat supera la ficció.”

El dissabte 15 es va celebrar la trobada de professorat de centre educatius. Un espai on els mestres del projecte CinemàTICs del Col·legi Hernández van poder intercanviar i compartir experiències i materials audiovisuals, explicar metodologies, enllestir projectes, crear xarxa i pactar les línies per a futures col·laboracions. Una gran iniciativa del FIC-CAT amb la finalitat de potenciar el paper de l’audiovisual a l’aula.

Dissabte a la nit va tenir lloc la gala de cloenda del festival, amb el lliurament dels premis i trofeus als guanyadors i guanyadores de les diferents modalitats. A la categoria de cinema de centres educatius, va estar guanyador el curtmetratge “Un regal espacial”, de l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Son Pacs de Palma (Illes Balears).

Tot i no estar premiats, la selecció del curtmetratge per a la seua projecció al FIC-CAT 2019 ha esta una experiència meravellosa, tant per a l’alumnat como per al professorat del centre, que han pogut viure de primera mà el funcionament, la professionalitat i l’elegància d’un gran festival de cinema internacional.

Llums, càmera i… educació!